Sådan får en lærer med handicap job

Lærere med varige og betydelige funktionsnedsættelser kan søge job på lige vilkår med alle andre, men de kan også drage nytte af en række særlige regler:

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ole går for at være skolens sejeste lærer

 

Fortrinsadgang:

En offentlig arbejdsgiver har pligt til at kalde ansøgeren til jobsamtale, hvis vedkommende har de fornødne kvalifikationer og ønsker at anvende fortrinsadgang.

Løntilskud til nyuddannede (isbryderordningen):

Nyuddannede kan få løntilskud i op til 12 måneder fra første dag som ledig, så de kan få erfaring med deres fag.

Hjælpemidler:

Både studerende og personer i job kan få bevilget hjælpemidler, der kan kompensere for deres handicap.

Personlig assistance:

Både studerende og personer i job kan få en assistent, som kan hjælpe med de praktiske ting, de ikke selv kan klare på grund af deres handicap.

Mentor:

Alle, der har brug for særlig støtte for at opnå eller fastholde et beskæftigelsesrettet forløb, en uddannelse eller et job, kan få bevilget en mentor. Målet er at gøre personen i stand til at udføre jobbet.

Ordningerne administreres af jobcentrene. I 2012 brugte de 442 millioner kroner på dem, men det er ikke gjort op, hverken hvor mange borgere der er omfattet, eller hvilke faggrupper de kommer fra. Man ved dog, at 276 borgere kom til samtale efter reglerne om fortrinsadgang, hvoraf 23 fik jobbet.

Læs mere om ordningerne på bmhandicap.dk.