Antallet af lærere på invalidepension er steget kraftigt

Voldsom stigning i antal lærere på invalidepension

På syv år er antallet af lærere på invalidepension mere end tredoblet. I 2005 var 765 lærere pensioneret før tid af helbredsmæssige grunde. I 2012 var i alt 2.435 lærere på tidlig pension. Halvdelen af dem på grund af psykiske lidelser som stress og depression.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alene i 2012 blev der i Lærernes Pension tilkendt 557 nye invalidepensioner. Men samtidig ser man flere, som bliver raske igen og melder sig i arbejde, fortæller ansvarshavende aktuar Jesper Brohus fra Lærernes Pension. Derfor er det samlede antal invalidepensionister fra 2011 til 2012 steget med 190 og ikke med 557 personer.

Alle pensionssagerne bliver revurderet en gang om året. Tidligere var omkring en tredjedel af invalidepensionisterne ramt af psykiske lidelser, men inden for de senere år er det tal steget, så de psykiske lidelser nu udgør halvdelen. I Lærernes Pension skønner man, at det netop er pensionisterne med psykiske lidelser, der i højere grad nu vender tilbage til arbejdsmarkedet - til et lærerjob eller til andet arbejde.

"Den typiske reaktiverede er en kvinde på omkring 45 år", fortæller Jesper Brohus.

Det begyndte med stress - nu er det varige skader

Gennem årene har lærerne også været stadigt yngre, når de er blevet tilkendt pension. I 2009 var gennemsnitsalderen faldet til 47 år og tre måneder. Lærernes Pension har ikke nyere tal.

En million til forebyggelse Bestyrelsen i pensionsselskabet har på grund af det stigende antal invalidepensionister besluttet at afsætte én million kroner til forebyggelse.

Antallet af lærere på førtidspension eksploderer

Otte skoler i København er taget ud til et pilotprojekt, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står for. Her vil skoleleder og tillidsrepræsentant blive uddannet senere på året i et prjekt kaldet balanceprojektet, hvor man håber på at kunne få syge lærere hurtigere tilbage i arbejde.

I et andet projekt kontakter Lærernes Pension 30 medlemmer, der er blevet tilkendt midlertidig sygepension. De bliver tilbudt et individuelt tværfagligt forløb hos Falck Healthcare.

"Det kan være fysioterapi, diætist, psykolog eller behandlingshjælp til at leve med kroniske smerter. Det er individuelle forløb, og medlemmet kan sige fra igen, hvis de fortryder. Det er en forebyggende indsats, hvor vi håber på at finde ud af, hvad der kan hjælpe dem", fortæller pensionsrådgiver Charlotte Lyhne.

Indsatsen handler om at hjælpe syge lærere til at få det bedre og til at kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet. Ud af de 30 invalidepensionister vil Lærernes Pension vælge tre grupper - lærere med lettere psykiske lidelser, med svære psykiske lidelser og med svære smerter i bevægeapparatet.