Anmeldelse

Godt gjort

Disse moderne eventyr kan give nyt liv til en klassisk danskdisciplin.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Antologien "Heksens briller" er en eventyrsamling "anno 2013", som på moderne vis gennem 13 nyskrevne eventyr forsøger at videreføre traditionerne ved at gå i de store eventyrforfatteres fodspor.

Fakta:

Titel: Heksens briller

ISBN: 9788799596409

Pris: 99

Sider: 187

Forlag: Dansklærerforeningen

Samlingen er spækket med bidrag fra flere førende forfattere inden for børnelitteraturen for tiden. Forfattere som Søren Jessen, Kenneth Bøgh Andersen, Peter Gotthardt, Marianne Iben Hansen og Hanne Kvist er at finde sammen med illustratorer som Dorte Karrebæk og Tove Krebs Lange. Men listen er meget længere, så gå selv på opdagelse!

Samlingen er udgivet af læseprojektet Ordet Fanger, hvor private og offentlige medspillere siden 2011 via forskellige indsatser arbejder med at styrke læselysten og dermed gøre børn og unge til bedre læsere (læs mere på www.ordet-fanger.dk).

I samlingen findes mange veloplagte og fint fortalte eventyr. Blandt andet indgår vindereventyret fra den landsdækkende skolekampagne "Der var engang", arrangeret af Ordet Fanger, hvor en 3. klasses bud på et nutidigt eventyr i samarbejde med forfatteren Sally Altschuler er blevet til eventyret "Hr. Nisses eventyrlige rejse".

Arbejdet med eventyr i folkeskolen er som bekendt uomgængeligt, og denne samling kan være et frisk pust til arbejdet på mellemtrinnet. Oplæsning er helt oplagt, men samlingen kan også fungere som inspiration til en moderne vinkel på genren. Måske kan eleverne skrive videre på ideen om eventyr anno 2013?

Alternativt kan eventyrene hver for sig trækkes ind i arbejdet med forskellige forfatterskaber.

"Heksens briller" er en indbydende og flot samling, som i sine variationer i både tekst og illustrationer er en fornøjelse at læse. Fortællingerne spænder vidt - fra de klassiske fortællinger til de mere eksperimenterende former. Eksempelvis har rimsmeden Marianne Iben Hansen bidraget med det fabelagtige eventyr på vers, ”Violinspilleren”, humoristisk illustreret af Dorte Karrebæk. Eventyret indeholder adskillige velkendte eventyrtræk, men er samtidig nytænkende og på spændende vis en hybrid mellem flere genrer og former. Det er virkelig godt gjort!