Reform: Elever skal vide mere om dansk kulturarv

Som led i aftalen om en ny folkeskolereform skal der etableres et nationalt videnscenter for historie- og kulturarvsforskning i Jelling. Bag initiativet står Dansk Folkeparti, og formålet er at styrke formidlingen af dansk kulturarv i skolen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleordfører for Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen glæder sig over at lærerne snart får nye muligheder for at finde inspiration til historieundervisningen.

"Det ligger Dansk Folkeparti meget på sinde, at de kulturbærende fag bliver styrket. Eleverne lever i en meget kompleks verden, og hvis de ikke ved, hvor de kommer fra, ved de heller ikke hvor de skal hen. Det nye videnscenter har fokus på at formidle historie og kultur på moderne måder til eleverne", fortæller han og fortsætter:

"Kanonlisterne har virkelig hjulpet meget på, at historiefaget er kommet på skolernes dags-orden. Næste skridt er at finde nye måder at udfordre eleverne og tilskynde dem til at finde svar på spørgsmål som: hvad vil det sige at være dansker? Hvorfor har vi den kultur, vi har? Hvorfor tænker og indretter vi os, som vi gør? Hovedfokus for det nye videnscenters arbejde er dansk kultur og historie, men også set i lyset af den europæiske". 

Regeringen bøjer sig: kanon skal fortsat være obligatorisk

Idéen til videnscentret er hentet fra et andet nationalt center for natur, teknik og sundhed. "Det har betydet et stort løft for faget. Det samme gør vi nu for historie", siger Alex Ahrendtsen.

Han anerkender, at museer rundt om i landet allerede gør et stort arbejde for at fremme dansk historie og kulturarv, men ikke i den snævre forstand, som det nye center er tiltænkt.

Målet med centeret er ifølge folkeskolereformens aftaletekst "at fremme børn og unges forståelse af, at historie og kulturarv har betydning for samfundsudvikling, hverdagsliv og værdigrundlag, og at denne forståelse kan bruges som middel til at tage bestik af deres fremtidsmuligheder".  Det bliver University College Lillebælt, der kommer til at stå for det nye center, og der er afsat 13,4 millioner hvert år frem til år 2017.  Det syddanske regionsråd har gennem årene kontaktet flere undervisningsministre og foreslået et center tæt ved Jellingstenen.