Vi blev ramt på vores akilleshæl med konfliktkontingentet, siger Anders Balle

Anders Balle: Mulighederne i fuld ledelsesret skal prøves

Skolelederforeningen bakker op om KL’s pointe om, man med lokale arbejdstidsaftaler i kommuner eller på enkelte skoler fraskriver sig de nye muligheder, der ligger i fuld ledelsesret. Formand Anders Balle skiftes med næstformand Claus Hjortdal til at holde oplæg på en række konferencer, som KL i disse dage holder for skoleledelser over hele landet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi fortæller om det kulturskifte, der skal ske på skolerne fra individuel undervisning til teamsamarbejde, fra fokus på undervisning til fokus på den enkelte elevs resultater og læring", siger Anders Balle.

Netop teamet bliver omdrejningspunktet for lærernes arbejdstidstilrettelæggelse i fremtiden, mener han.

Tillidsvalgt i den nye virkelighed - DLF står parat, men uden facit

"Som skoleleder skal man slet ikke lede lærerne på tid - i stedet starter man med at bemande et årgangsteam, og så er det op til lærerteamet på for eksempel 5. årgang at fordele opgaverne i mellem sig", siger Anders Balle og forestiller sig altså slet ikke, at skolelederne i fremtiden skal diskutere forberedelsestid med lærerne.

For KL er det meget afgørende at klæde skolelederne på til opgaven med at lede lærerne uden arbejdstidsaftaler:  "Vi har oplevet, at også skolelederne er låst fast i den her tænkning i kasser og tid. Så vi skal bruge rigtig meget energi på at forberede skolelederne til 2014", siger formand for KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler.

I Danmarks Lærerforening mener Anders Bondo, at der mere end nogensinde før er behov for samarbejde om at drive skole under de nye regler. "På DLF's kongres i sidste uge var vi enige om, at der er brug for et tæt samarbejde. Der er jo ingen - heller ikke Anders Balle eller Michael Ziegler - der har et overblik over konsekvenserne. Jeg har da for eksempel ikke hørt de vises sten på, hvordan man tilrettelægger afgangsprøverne under L215".

Anders Bondo: Med ledelsesret følger også pligt

Skolelederne: Vi er blevet mere arbejdsgivere

At Skolelederforeningen optræder på KL's konferencer om ledelse af folkeskolen efter lovindgreb og reform er blot ét udtryk for, at skolelederne i stigende grad oplever sig som arbejdsgivere og ikke læn-gere vil være en del af Danmarks Lærerforening. Sammen med lederne i Dansk Sygeplejeråd og BUPL har Skolelederforeningen kontaktet hovedorganisationen FTF og opfordret til, at der bliver oprettet en selvstændig ledersøjle i FTF.

"FTF er nødt til at gøre et eller andet - ellers har vi som ledere ingen grund til at være med dér", sige Anders Balle.

Skolelederne afsøger en række forskellige muligheder, bl.a. også gennem LC's Lederforum, for at bevar aftaleretten, men stå uafhængig af Danmarks Lærerforening. Som Anders Balle selv siger det:

"Der er virkelig røre i andedammen".

Skolelederne vil forhandle sig ud af DLF

"Det gælder jo alle offentlige ledere, at vi er blevet mere arbejdsgivere. Ledelse er blevet opprioriteret i velfærdsinstitutioner, og vi har som ledere i højere grad fået en arbejdsgiverrolle i forhold til de enkelte medarbejdere, og det betyder, at vi mister dele af vores fællesskab med basisorganisationen", siger Anders Balle om årsagen til, at Skolelederforeningen i sidste uge besluttede, at målet nu er at blive helt uafhængige af DLF. Opsplitningen skal dog ske ad forhandlingens vej.

Det har været forårets konflikt, der har slået hovedet på sømmet for mange skoleledere:

"Vi blev ramt på vores akilleshæl med konfliktkontingentet, som tydeliggjorde for mange skoleledere, at vi er i lommen på DLF. Det har provokeret rigtig mange, og der er også mange ledere, der har følt sig nedgjort, når lærerne har talt om, at lederne ikke ville kunne magte opgaven uden arbejdstidsaftale".

På repræsentantskabsmødet i sidste uge lovede Anders Balle, at Skolelederforeningen finansierer det konfliktkontingent, som de enkelte skoleledere ellers skulle have betalt til DLF's strejkekasse oven på konflikten. Men op mod 80 skoleledere har allerede meldt sig ud af Skolelederforeningen og dermed DLF i forbindelse med konflikten.

Powered by Labrador CMS