Det tager normalt 30 dage at vedtage et lovforslag, men hvis tre ud af fire folketingsmedlemmer stemmer ja, kan det forslaget om lærernes arbejdstid vedtages i løbet af et døgn.

Sådan ser regnestykket ud for et hasteindgreb

Hvis lærerne skal være tilbage på skolerne mandag morgen, er det nødvendigt, at Folketinget hastebehandler lovforslaget, hvilket kræver et flertal på tre fjerdedele af Folketingets medlemmer. Det betyder, at regeringspartierne ud over Venstre skal hente yderligere 11 stemmer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folketinget kan i løbet af et døgn vedtage det lovforslag om lærernes arbejdsforhold, som regeringen i dag har fremsat. Normalt tager det 30 dage at behandle et lovforslag, og det kan vedtages med et flertal på 90 mandater i Folketinget, mens et hasteindgreb, der vedtages i løbet af et døgn, kræver, at et flertal på 135 stemmer sige ja til hastebehandlingen.

Folketinget kan afslutte konflikten på et døgn

Regeringen og Venstre, der på forhånd har meldt sig klar til at gribe ind, kan til sammen levere 124 stemmer, og der mangler derfor 11 mandater for at kunne vedtage lovforslaget inden for en kort tidsperiode.

Thorning: Et indgreb er nødvendigt

Det betyder, at hvis Liberal Alliance og Konservative stemmer ja, så er der et tilstrækkeligt flertal bag forslaget, nemlig 141 stemmer. Dansk Folkeparti har lagt vægt på, at et givet indgreb skulle være afbalanceret. Enhedslisten har tidligere udtalt sig kritisk om et regeringsindgreb, der kun tilgodeser den ene part, men hvis Enhedslisten alene vælger at stemme nej, er partiet med deres 12 folketingsmedlemmer altså ikke nok til at nedstemme forslaget. 

Powered by Labrador CMS