'God mad – let at lave' fylder 40

Pandekager og gammeldags rødkål var sikre favoritter, mens svensk pølseret faldt efter lange diskussioner. I anledning af at det er 40 år siden kogebogen 'God mad – let at lave' kom på gaden, har bogens forfattere og redaktør udvalgt 40 favoritter.

Publiceret

Produktudvikling

Den løbende produktudvikling har betydet, at der er udkommetversioner med populære enkeltemner:

2008 God fisk - let at lave,

2009 Sund mad - let at lave 

2013 (planlægges) God mad - let at sylte

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det tog måneder og mange møder, før forfatterne Kirsten Høgh Fogt og Marianne Kastberg sammen med redaktør Hanne Flensborg Thomsen blev enige om, hvilke 40 opskrifter der var favoritterne. "I moderbogen er over 1.000 opskrifter. Så vi ville gerne markere, at nu fylder bogen 40 år. Derfor ville vi vælge 40 favoritopskrifter. Der er nogle opskrifter som eksempelvis pandekageopskriften, som mange bruger igen og igen. Det samme gælder den kogte rødkål. Opskrifterne er udvalgt på fornemmelse og på, at vi har googlet på nettet og fundet ud af, hvilke retter folk henviser til igen og igen", fortæller Marianne Kastberg.

Forloren hare holder "Forloren hare er også en af de opskrifter, der bare holder. Folk der aldrig har lavet forloren hare før, ringer til mig og fortæller, at nu har de lavet den, og den blev bare perfekt, og så bruger de den igen og igen". Undervejs i processen var der uenigheder om flere retter. Svensk pølseret var en af de retter, der ikke kom med i favoritudgaven.

"Svensk pølseret havde vi store diskussioner om. Men på forlaget rynkede de på næsten og sagde, at det var spejdermad. Men allerede nu er der folk, der efterspørger den - men den er altså desværre ikke kommet med".

Fra chartermad til grønne favoritter 'God mad - let at lave' kom på gaden første gang i foråret 1973, hvor Lotte Havemann og Inger Andersen var forfattere. Retterne bar præg af, at danskerne var begyndt at rejse på charterferie til Sydeuropa og derfor var der pizza, minestrone og osso bucco på siderne. Der var også nye råvarer som aubergine og flåede tomater på dåse.

Ny kogebog er modvægt til radikale kostråd

Der er også taget hensyn til tidens trend, nu, hvor de nye forfattere har udvalgt 40 favoritter.  "Der skulle både være noget af det gamle, men også noget nyt, og derfor er rodfrugtslasagne og spinattærte kommet med som en slags grønne favoritter", fortæller Marianne Kastberg.  Bogen blev i 1973 udgivet af Husholdningslærerforeningen. Foreningen har haft flere navne, indtil den i 2007 blev nedlagt ved en fusion med Danmarks Lærerforening, som i dag udgiver bogen sammen med forlaget Lindhardt og Ringhof.