De tre lærere Anne Marie Haubro Raalskov (tv), Helle Josefsen og Jesper Fuglsig Andresen fra Virklundskolen har taget deres 6. klasses elever med til Experimentarium, hvor eleverne skal undervise i it.

Silkeborg-lærere på sidelinjen, mens eleverne underviser i it

En hel årgang af sjetteklasses elever fra Silkeborg tog i denne uge turen fra Midtjylland til København for at fortælle de voksne, hvordan man bruger it i undervisningen. Eleverne underviser som et led i Virklund Skoles fokus på it-didaktik.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Experimentarium i København er et mylder af børn i sæbebobler og spejlkabinetter, omkring dinosaurer og til klimashow hver dag. De er her normalt for at stifte bekendtskab med naturvidenskab gennem eksperimenter og foredrag. Men denne dag er der netværksfestival, og Experimentariums store sal er fyldt med voksne, der skal undervises af 6. klasses elever fra Virklundskole i Silkeborg.

"Det er helt nyt for os at gøre børnene til didaktikere. I starten var det lidt svært for nogle lærere at give pædagogikken fra sig, men det er endt rigtig fint", siger Anne Marie Haubro Raalskov med et smil inden hun forklarer om forløbet.

"Hele sidste uge har eleverne været inddelt i grupper med cirka fem i hver, og så har hver gruppe specialiseret sig i et af Skoletubes medieværktøjer. I ugens tre sidste dage har de undervist skolens andre elever og lærere, forældre og lærerstuderende i deres viden. Vi afslutter forløbet med en præsentation nede i store sal", fortæller en af lærerne på årgangen, Anne Marie Haubro Raalskov.

Projektet udspringer af et samarbejde med Microsofts uddannelsesprogram, og har til formål at gøre udskolingen på Virklundskole mere digitaliseret. Skolen har lavet it-patruljer i hver klasse, der fungerer som en ekstra hånd for læreren i tilfælde af udfordringer med teknikken. Patruljerne er også blevet undervist af eleverne fra 6. klasse.  

"Det er endt som en positiv oplevelse for både elever og lærere. Eleverne har følt, at de har fået et vigtigt ansvar, og de har løftet opgaven med stor selvstændighed. Medierne er jo også elevernes kompetence, så jeg tror, de føler, at det har relevans for dem, og at de har nogle egenskaber som lærerne kan bruge", siger Anne Marie Haubro Raalskov. 

Lærernes tur til at lytte Eleverne er blevet sluppet fri i Experimentariums væld af aktiviteter, inden de skal indtage rollen som undervisere. Et par af dem har smidt skoene, og iført grin, strømpesokker og svedperler forsøger de at bestige en opadbuet rebstige.

"Det er kedeligt at sidde ned hele tiden. Jeg synes, det har været sjovt at lave noget anderledes. For en gangs skyld kan vi vise lærerne noget i stedet for, at det er dem, der hele tiden skal stå og snakke", siger eleven Daniel Hysaj Larsen.  

En af grupperne har været i indskolingen for at fortælle, hvordan man bruger programmet Pixton til at lave tegneserier.  Eleverne er dog enige om, at det sværeste var at undervise de ældre elever. Drengene tumler rundt på madrassen under rebstigen, da en pige maser sig frem for at tage ordet. 

"Jeg tror, man bliver mere modig. Det kan være en god ting, hvis man skal gøre den slags igen en anden gang", siger eleven Birka Øhlenschlæger.

Alle skoler kan gøre det De tre lærere fra Virklundskole har samlet sig og skal snart kalde børnene sammen, inden undervisningen går løs i Experimentariums store sal. Lærerne har forud for projektet været på konference i London for at mødes med repræsentanter for Microsoft uddannelsesprogram og få inspiration til digitalisering i folkeskolen. På Virklund Skole skal projektet fortsætte i 7. klasserne, og lærer Anne Marie Haubro Raalskov anbefaler andre skoler at forsøge med elev-elev didaktik. 

"Jeg tror, det her er noget, som kan gøres på alle skoler. Man kan for eksempel starte ud i det små med it-patruljer af elever, der underviser andre på skolen. Det skal ikke ses som et værktøj i et specifikt fag, men som et metaniveau, der er en overlægger til fagene", siger Anne Marie Haubro Raalskov.

Om lidt skal eleverne ned fra rebstigen og belære de voksne. Derefter går turen tilbage til Silkeborg, hvor de den kommende uge igen skal være ganske almindelige elever.