"Jeg er sikker på, at folkeskolelærerne med tiden vil kunne se fidusen", har rektor Stefan Hermann sagt

Ny arbejdstid presser Metropol-undervisere til kanten

Rektor for Professionshøjskolen Metropol Stefan Hermann støtter KL i, at folkeskolelærerne skal have samme arbejdstid som på læreruddannelserne. Men Arbejdstilsynet har påvist, at manglende rammer om arbejdet har skabt sundhedsskadeligt arbejdsmiljø for underviserne på hans læreruddannelse på Frederiksberg.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Professionshøjskolerne har ikke længere en central arbejdstidsaftale, og siden januar 2012 (rettet 22/3-2013) har Metropol heller ikke haft en lokal arbejdstidsaftale for underviserne. Siden har rektor Stefan Hermann offentligt støttet KL i, at skolelederne skal have ansvaret for at prioritere og fordele lærernes arbejdstid. Nu viser det sig, at Arbejdstilsynet har været på besøg på Metropol og fundet store problemer med det psykiske arbejsmiljø. Medarbejderne føler ikke, de har forberedelsestid nok. De er i tvivl om, hvornår de kan sige nej til nye opgaver. De finder det problematisk ikke at være ordentligt forberedt. Medarbejderne har meget overarbejde og bruger deres fritid til forberedelse. Og de efterlyser redskaber til at holde styre på opgaverne.

Alt i alt fører de nye arbejdstidsregler på Læreruddannelserne på Metropol (tidligere Frederiksberg Seminarium) til, at Arbejdstilsynet vurderer, at "medarbejderne ikke på sigt kan holde til presset, og samtidig er den hidtil gode medarbejderkultur i fare for at forsvinde", som der står i notatet.

Pressede undervisere "Det er spændende læsning, som på ingen måde overrasker", skriver arbejdsmiljørepræsentant Nikolai Munksby om notatet i en mail til Arbejdstilsynet i sidste uge.

Arbejdstilsynet skriver til Metropol, at man skal forebygge, at en stor arbejdsmængde og tidspres forringer medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Læreruddannelsen på Metropol skal indsende en skriftlig tids- og handlingsplan, der viser, de retter op på problemerne.

"Ledelsen er allerede nu i gang med at nedbringe arbejdsbelastningen for enkelte medarbejdere, så på den korte bane er der aktivitet, men det er naturligvis vigtigt, at vi også fremover får sikret kvaliteten i de tiltag, der går på den lange bane, sådan at arbejdsforholdene bringes i orden fremover", skriver Nicolai Munksby.

Rektor vil sprede arbejdstidsregler Skolens rektor Stefan Hermann har tidligere i et interview på kl.dk opfordret til, at folkeskolerne får en arbejdstidsaftale, der ligner Læreruddannelsernes, fordi han mener, at mere undervisning forbedrer kvaliteten.

"Det er klart, at ny praksis på det her felt vil give mere end lidt bøvl i starten. Men jeg er sikker på, at folkeskolelærerne med tiden vil kunne se fidusen", udtalte han til KL to dage efter, han havde modtaget brevet fra Arbejdstilsynet.

Stefan Hermann: Mere undervisning giver bedre skole

Stefan Hermann ønsker ikke at kommentere notatet fra Arbejdstilsynet, men gør opmærksom på, at rapporten endnu ikke er færdig, før parterne er blevet hørt. I går skrev han på Twitter om at store forandringer er lig store udfordringer, som fører til fejl, der skal rettes.

Desuden skrev han;"har altid betonet, at det ikke er uden udfordringer at skifte ordninger".

Arbejdstilsynets afgørelse om det psykiske arbejdsmiljø på læreruddannelserne på Metropol er lige nu i skriftlig høring. Høringsfristen er netop forlænget til 19. marts. Det betyder, at Metropol også får forlænget fristen til at indsende handlingsplanen til midt i maj.

Artiklen er skrevet på basis af, at redaktionen har fået aktindsigt i papirerne omkring arbejdsmiljøsagen på Metropol.

  Tilføjet 25-03-2013: Folkeskolen præciserer, at der ikke direkte i Arbejdstilsynets udkast til en afgørelse står, at der er sammenhæng mellem indførslen af en ny arbejdstidsaftale og problemerne med det psykiske arbejdsmiljø på Metropol. Når vi ser denne sammenhæng skyldes det, at tillidsrepræsentant Hans Henrik Koch på Metropol har udtalt, at der er en sammenhæng mellem det pressede arbejdsmiljø og indførslen af ny arbejdstid.Arbejdstilsynet har efter denne artikel er offentliggjort trukket udkastet til en afgørelse tilbage.

Metropol slipper for påbud om forbedret arbejdsmiljø



 

Læs mere

Stefan Hermann har efter denne artikel er publiceret skrevet etindlæg om sagen på Metropols hjemmeside. Læs indlægget her.