Anmeldelse

To små film om nærværsøvelser kan hjælpe os godt på vej – og det virker

Ro, nærvær og koncentration kan være mangelvarer i nogle danske folkeskoleklasser. Men det kan skaffes!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Min 8.-9. læseklasse skulle lave projekt, og de kom rigtig dårligt fra start med uro og ukoncentration. Vi lærere besluttede at gribe ind på en mere utraditionel måde, så derfor indførte vi koncentrations- og nærværsøvelser hver morgen i resten af projektugen. Eleverne var skeptiske, men deltog, og allerede fra første gang kunne vi mærke forandring. Vi fik mere koncentreret arbejdsro, og vores elever blev mere fordybet i opgaverne.

Fakta:

Titel: Ro og nærvær i skolen

ISBN: 9788799346820

Pris: 300

Forlag: Filmkompagniet

Klasselæreren er rollemodel og ansvarlig for klassens sociale miljø, og klasserumsledelse er i fokus i øjeblikket. Cd’en er et godt redskab til at få styr på den svære opgave, det kan være at lede klassen og det sociale fællesskab. Jesper Juul, som er familieterapeut, fortæller om baggrunden for øvelserne, og han får det til at lyde så enkelt og indlysende.

Forskningen bag disse øvelser formidles af professor Per Fibæk Laursen, som fremlægger og dokumenterer forskning, som bygger på resultater fra blandt andet Sverige. Disse resultater tyder på, at den faglige indlæring forbedres, når eleverne er i ro og indre balance.

Men hovedindholdet på cd’en bygger på erfaringer fra Risskov Skole og Langå Skole, hvor lærere og pædagoger har haft fokus på ro gennem et stykke tid. På den første skole følges en dreng med ADHD, som har stor gavn af øvelserne. På den anden skole følger vi læreren i 3. klasse, der har inkluderet nærværsøvelser fra 1. klasse med tydelige resultater.

Nutidens børn og unge, der kan zappe rundt mellem masser af computerspil, tv, film, musikvideoer og så videre, har også brug for fordybelse, som ro, nærvær og koncentration kan give. Denne cd er en gave til de lærere, der dels vil have eleverne til at stoppe lidt op og lære at mærke sig selv, dels har brug for enkle redskaber til at udøve klasserumsledelse.

Powered by Labrador CMS