Ved en konference i går blev resultaterne af undersøgelsen "Teenagere - deres private og offentlige liv på sociale medier" præsenteret for offentligheden.

Voksne og børn har samme opfattelse af privatliv på nettet

Unge er lige så blufærdige som voksne på de sociale medier. Det viser en ny undersøgelse, der kortlægger unges vaner og tryghed på nettet. Ifølge Medierådet for Børn og Unge kan den viden være grundlag for en diskussion i folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Langt de fleste børn og unge bruger mindst ét af nettets udbud af sociale medier, såsom facebook, twitter og instagram, hvor det med få klik er muligt at offentliggøre billeder, tanker og meninger fra dagligdagen. 98 procent af de 12-18 årige i undersøgelsen har en profil på sociale medier, men på trods af alderen, så har de unge tjek på, hvad det vil sige at have et privatliv. 

I undersøgelsen er 327 unge og 404 forældre blevet bedt om at forholde sig til de samme emner. Her svarer forældre og unge meget overensstemmende, at især kroppen og ens bolig forbindes med privatliv. Det glæder kontorchefen for Medierådet for Børn og Unge Claus Hjort, der ser det som en mulighed for en dialog, der kan starte i folkeskolen:

"At unge har en høj grad af blufærdighed, som stemmer overens med forældrenes ide om privatliv, er et godt udgangspunkt for at afmystificere området og sikre, at sociale medier er et sikkert sted for de unge. Her tror jeg, at skolerne er det bedste sted at sætte dagsordenen", siger Claus Hjort.

Facebook i skoletiden Selvom de unge i undersøgelsen generelt tillægger deres personlige oplysninger stor betydning, så går det galt for nogen. Hver femte har prøvet at fortryde en handling på facebook. Det gælder blandt andre 9. klasses eleven Agnete Vienberg Hansen, der efterlyser mere oplysning i skolen.

"I skolen snakker vi slet ikke om, hvordan man skal bruge facebook. Hverken i forhold til at beskytte sit privatliv eller hvordan man opfører sig overfor hinanden. Jeg har fortrudt mange af de ting, jeg har lagt på facebook, og jeg kunne godt tænke mig, at min lillesøster på 11 år får undervisning, så hun ikke begår de samme fejl som mig", fortæller Agnete Vienberg Hansen, der også er formand for Danske Skoleelever Hovedstaden. 

Langt de fleste forældre påtager sig selv opgaven at informere børnene om brugen af sociale netværk, og 74 procent af forældrene svarer, at de taler med barnet om privatliv og sikkerhed på nettet. Men ifølge Claus Hjort fra Medierådet for Børn og Unge er det en fordel, hvis de enkelte skoler tager stilling til, hvordan de skal ruste eleverne til det sociale liv på nettet.

"Hvis facebook er kommet for at blive, så skal opførslen på nettet måske være en del af folkeskolens almene dannelse", siger Claus hjort.