Forskning

»Når Sundhedsstyrelsen herhjemme for eksempel råder overvægtige til at satse på små skridt mod vægttab, fordi det på sigt giver store vægttab, er det et eksempel på en myte, der savner videnskabelig dokumentation«, siger professor Arne Astrup.

Forskere afliver myter om fedme

I medierne bliver der formidlet mange råd om, hvordan man kan komme af med sine eventuelle overflødige kilo. Et internationalt hold af forskere har nu systematisk konfronteret rådene med den videnskabelige litteratur på området.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forskerne har fundet frem til, at syv myter går igen. Her er fire af dem:

Myte: Det er vigtigt, at man sætter sig realistiske mål for vægttab, for ellers er der en større risiko for, at man giver op.

Fakta: Forkert. Flere studier dokumenterer, at folk klarer sig bedre, når de sætter sig mere ambitiøse mål.

Myte: Det er bedre at slanke sig langsomt, fordi man oftere tager på igen efter hurtige vægttab.

Fakta: Forkert. Folk, der taber sig hurtigt, vejer ofte mindre - også flere år efter.

Myte: Idrætstimerne spiller en vigtig rolle i forhold til at reducere og forebygge fedme blandt skoleelever.

Fakta: Forkert. Almindelig idrætsundervisning har mange sundhedsvirkninger, men ser ikke ud til at modvirke fedme. Det er da tænkeligt, at det spiller en væsentlig rolle i kombination med andre tiltag, men videnskaben giver ikke belæg for at påstå det.

Myte: Man kan forbrænde op til 300 kalorier under et enkelt samleje.

Fakta: Det reelle kalorieforbrug ved et enkelt samleje er nærmere en tyvendedel for en gennemsnitlig mand og altså kun en smule større, end når man sidder i sofaen.

Professor, dr.med. Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet er dansk deltager i projektet, der er blevet publiceret i New England Journal of Medicine.

Læs mere om projektet på www.nejm.org

Powered by Labrador CMS