Antorini lukker for megaklasser i Silkeborg

Efter at over 80 skoler har fået ja til kæmpeklasser, bremser Ministeriet for Børn og Undervisning nu op. Silkeborg Kommune, der var blandt de allerførste til at søge dispensation fra klasseloftet, har netop fået afslag på at få dispensationen forlænget.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle får lov til at bryde klasseloftet

En række skoler og kommuner har fået dispensation under den såkaldte udfordringsret til at afprøve klasser med flere end 28 elever. Denne dispensation har Silkeborg Kommune allerede fået forlænget én gang. En yderligere forlængelse kræver "særlige omstændigheder", og det opfylder kommunen ikke, forklarer ministeriet i sit afslag. De mener, at Silkeborg Kommunes forsøg vil kunne evalueres samtidig med de øvrige kommuners forsøg, når de udløber til nytår. 

"Vi skal selvfølgelig overholde lovgivningen", siger skolechef i Silkeborg Huno Jensen til folkeskolen.dk. Silkeborg skal altså overholde lovens klassekvotientloft fra 1. janaur 2014, og det betyder, at de ni af kommunens skoler, der i dag kører med klasser med flere end 28 elever, må lægge deres klassestruktur om allerede fra næste skoleår.

Vil bruge holddelingsreglerne

"Vi kigger på, at der er mulighed for at arbejde med hold i op til halvdelen af undervisningstiden", siger Huno Jensen med henvisning til holddelingsreglerne i folkeskolen, der ikke kun kan bruges til at dele eleverne i hold, der er mindre end en klasse, men også til at danne store hold og for eksempel undervise en hel årgang sammen i op til halvdelen af skoletiden.

"Vi er ved at få lavet en samlet evaluering, men de foreløbige erfaringer viser, at så længe afsættet er en pædagogisk begrundelse, så har vi nogle rigtig gode tilbagemeldinger", siger Huno Jensen og fortsætter:

"I 100 år har man haft klassen som grobrunden for samfundets sammenhængskraft - spørgsmålet er, om det stadig skal være den måde, vi danner vores børn til forpligtende fællesskaber på i en tid, hvor man kan være sammen på så mange nye måder, også virtuelt".

Bedre resurseudnyttelse er også blandt Silkeborgs begrundelser for at ønske større klasser end 28. Men Huno Jensen fortæller, at der, hvor økonomien har været udgangspunktet, er forslaget faldet, og man har valgt at fortsætte med de traditionelle klassestørrelser. Kun ni af kommunens 27 skoler har klasser med flere end 28 elever.

En ny byge af dispensationer er på vej på skoleområdet

Powered by Labrador CMS