to. 6. dec. 2012 kl. 22:00

DLF: Lærerne vil undervise 25 timer om ugen

  • "Lad os for alvor nytænke undervisningsdagen og skabe et sammenhængende undervisningsforløb for eleverne, hvor det er elevernes undervisning, der er styrende og ikke skolens ringetider, siger Anders Bondo
    "Lad os for alvor nytænke undervisningsdagen og skabe et sammenhængende undervisningsforløb for eleverne, hvor det er elevernes undervisning, der er styrende og ikke skolens ringetider, siger Anders Bondo
Af: Hanne Birgitte Jørgensen

Lærerne spiller nu ind i debatten om folkeskolereformen ved at foreslå, at lærerne fremover underviser 25 klokketimer om ugen. DLF foreslår at afskaffe 45 minutters-lektionerne og lægger i stedet op til en sammenhængende skoledag.

Samtidig vil lærerne gerne være mere til stede på skolen.

"Lad os for alvor nytænke undervisningsdagen og skabe et sammenhængende undervisningsforløb for eleverne, hvor det er elevernes undervisning, der er styrende og ikke skolens ringetider. Med et sådant sammenhængende undervisningsforløb er vi parate til at undervise 25 timer om ugen og drudover stå for nogle af elevernes aktivitetstimer", siger Anders Bondo Christensen, formand for DLF.

Tilstedeværelse

"Der er grundlæggende mange gode overskrifter i regeringens udspil til en reform af folkeskolen. Med vores udspil til børne- og undervisningsministeren kommer vi med konkrete bud på en række af de målsætninger, som regeringen har formuleret med reformudspillet. Det glæder vi os til at drøfte med regeringen", siger Anders Bondo.

"Vi er selvfølgelig også klar til at drøfte mere tilstedeværelse på skolen i det omfang, skolelederne lokalt vurderer, at det giver mening. Og så vil vi gerne diskutere med ministeren, hvordan vi sikrer lærernes kompetenceudvikling".

Samtidig vil lærerne gerne stå for aktivitetstimer uden forberedelse. Det kan være lektiehjælp, elevsamtaler, motion og bevægelse.

"Det vil give mulighed for at gøre noget andet med sine elever end undervisning og styrke relationen til eleverne, hvilket jo også kommer undervisningen til gode", siger Anders Bondo. Men aktiviteterne skal først og fremmest handle om at nå nogle relevante læringsmål for eleverne. Det skal være undervisningens mål, som er styrende for aktiviteterne og ikke omvendt.

Øget fokus på inklusion

DLF foreslår også regeringen at gå ind i en indsats for at hjælpe med inklusionsopgaven ved at stille hele lærer-organisationen til rådighed i en fælles indsats med regering og kommuner om at skabe engagement og viden omkring den nødvendige helhedsindsats for inklusion.

Det skal blandt andet ske ved at være med til at få udarbejdet handleplaner for inklusionsprocessen på baggrund af forskningsbaseret viden og være med til at samle op på og formidle viden om initiativer om øget inklusion.

Helhed eller heldag?

Heldagsskole overalt er ikke løsningen, mener Lærerforeningen. Nogle steder giver det et godt udbytte, andre steder ikke. Men skolen bør være et lokalt kulturcenter, som inviterer frivillige organisationer, idrætsforeninger og andre ind i skolen.

Lærerne vil også indgå i et trepartsprojekt med kommuner og regering om at sikre den nødvendige efteruddannelse til lærerne. DLF foreslår, at jobrotation med ledige lærere kan bruges til at sikre vikarer i den periode, hvor lærerne er væk på uddannelse - og at lærerne selv bruger noget af deres egen tid til uddannelse. Målet er at alle lærere inden 2020 skal have linjefagskompetence i de fag, de underviser i.

Også et fagligt løft i dansk og matematik vil lærerne gerne bidrage til. Her har DLF - sammen med allerede projektet "Læser for Livet" og i øjeblikket er DLF  i gang med at udarbejde et lignende projekt for matematik sammen med Børne - og Undervisningsministeriet.

Formålet med det hele er:

"Alle elever skal forlade folkeskolen som livsduelige og handlekraftige mennesker med tillid til og viden om egne muligheder", hedder det i DLF's oplæg (se link til højre).

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
to. 6. dec. 2012 kl. 22:34 C. Thor

Har DLF og Bondo tabt sutten!
DLF hold skansen 24 timer, så lagde vi os ned på ryggen og gav op :-(
Nu prøver Bondo så, på den sædvanlige akademiske facon, at fremstå som om vi selvopofrende vil redde den kriseramte danske folkeskole.
Skuffende at sælge ud af sine medlemmer :-(

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 22:42 Kåre Sigvertsen

Kære hr. Bondo
Den får du nok ikke stemt hjem!

Ihvertfald ikke uden at forklare dig noget bedre end ovenstående.

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 22:50 Morten Bruhn

Folkeskolelærer

Så kender man Anders Bondo igen
Hvem er de lærere der er parate til at undervise 25 klokketimer om ugen, og derudover gerne vil stå for aktivitetstimer uden at få forberedelse? Er det meningen at man skal bruge sin nu meget sparsomme fritid på efteruddannelse? Men så er da ikke tid til møder længere..

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:07 Trine Lise

Lærerstuderende

Det er vel jul.
Efter sådan en udmelding fra Anders Bondo kommer jeg helt i julestemning. Det giver stærke associationer til al den vat jeg bruger i mit lille nisselandskab.

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:14 John Doe

Det er for lidt!
I Ontario er lærerne i gennemsnit tilstede 30,6 t/uge (http://www.oecd.org/edu/EAG%202012_... side 481)

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:23 Henrik Christensen

Jeg vidste ikke, at 1. april faldt i december
....men der er jo så meget jeg ikke forstår, og lige nu forstår jeg intet hr. Bondo. Det giver jo lige så lidt mening, som at høre Antorini tale uden om og ikke vil vedgå sig sit partnerskab med KL. Det er en ommer..

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:24 Mads Hedebo Larsen

du er vi
mange arbejdsløse der står klar i kulissen til at tage over med rundebold og andre aktiviteter så klap lige hesten.

Bondo prøver vel bare at få så mange af os i spil som muligt

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:28 Malene Burmeister

Lærer

I chok
Jeg er lige ved at mene, at det udspil som lærerforeningen kommer med er værre end det regeringen har præsenteret! Jeg ser INGEN hensyn til os lærer, kun ringere arbejdsvilkår. Det er muligt, at jeg bliver klogere når jeg hører mere, men lige nu ligner det en udmeldelse af lærerforeningen fra min side.

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:30 Ole Larsen

lærer

Hvorfor betale ?
Hvorfor fortsætte med at betale over 400 kr om måneden til en forening der forærer det hele væk, fordi vennerne sidder på ministertaburetterne? Man kan ikke engang beskyldes for at være usolidarisk, når man udmelder sig. Overenskomsten forhandles ikke længere. ... Vis hele teksten

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:50 Else Tiedemann

Folkeskolelærer

Slå koldt vand i blodet
Det Bondo kommer med her er et forhandlingudspil!

Og tror det er meget klogt, at bruge noget af den retorik, som regeringen og KL, bruger, hvordan kan man sige nej til det.
Når DLF kræver "aktiviteterne skal først og fremmest handle om at nå nogle relevante læringsmå...


Vis hele teksten

Klag
to. 6. dec. 2012 kl. 23:53 Mette Lund Sode

lærer

Jeg vil også rigtig gerne strække mig for en fælles sag...
...jeg mener bare ikke at det er forsvarligt i længden, hverken over for eleverne eller mig selv, at jeg skal undervise i mine fuldproppede klasser meget mere end de 25 lektioner jeg allerede gør. Jeg tror der er mange, der mangler at forstå, at man som lærer i en klasse med 25 el... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 00:12 Hanne P. Forsbæk Mortensen

Jeg bytter gerne administration ud med flere undervisningstimer
Der holdes så uendeligt mange møder, og jeg underviser gerne mere, hvis møder og administration som elevplaner mm. skæres i tilsvarende tid. Forberedelsen vil jeg ikke giv køb på!
Ikke om jeg fatter denne udmelding fra DLF. Forhandlingerne er ikke engang gået i gang endnu.

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 00:18 Hanne Louise Søndergaard

overlærer

Udspil!
Jamen man bliver simpelhen så ked af det - mon Bondo kunne tænke sig at fortælle os hvad vi så, ikke skal lave - som bekendt kræver udvikling i den ene ende - afvikling i den anden ende.

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 00:21 Hanne Louise Søndergaard

overlærer

Mere undervisning
Går debatten ikke på at vi underviser for lidt? Så undres man når man så læser at vi skal til at varetage ikke-undervisning!

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 00:58 Niels Christian Sauer

Skribent, debattør, lærer

Lyt til tr
Jeg forstår godt reaktionerne, men 25 timer betyder ikke 33 lektioner. Der er tale om 25 lektioner m. pauser, betragtet som en del af undervisningen , efter behov, ikke efter skema. Lyt grundigt til jeres tr.

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 01:45 Zeki Laurent Sadic

lærer, IT-ansvarlig

Enten...
... er dette en strategisk genistreg fra Anders Bondo, i forbindelse med den verserende debat og forhandlinger

Eller også rabler det for ham. Ja, det må det jo gøre siden han begynder at rode sig ud i hvad lærere skal bruge deres FRITID på. Umiddelbart lyder det mere som om ...

Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 07:07 marianne glargaard

Blev lærer for at undervise....
Ikke for at sidde til endeløse møder, lave kontorarbejde, gå gårdvagt eller deltage i alle mulig mærkelige "kurser", kommunen opfinder.

Vil hellere end gerne undervise mine elever 25 timer om ugen og slippe for noget af alt det kedelige. Hellere end gerne.

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 08:25 Michael Judge

Sover jeg eller er jeg vågen.
Samtidig vil lærerne gerne stå for aktivitetstimer uden forberedelse....

Nej, det vil vi ikke. I forvejen er forberedelsesfaktoren til visse timer beskåret i dag. Skulle den så falde helt bort nu.
Nej tak ABC.

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 09:16 Susy Andersen

Lærer

Tænk hvis politikerne havde samme planer for SUPERLIGAEN, som de har for FOLKESKOLEN. Så ville ministerens forslag sikkert lyde således:
Nogen har gjort en tanke, den har jeg lånt og deler gerne med andre....................................................................................

Tænk hvis politikerne havde samme planer for SUPERLIGAEN, som de har for FOLKESKOLEN.
Så ville ministerens forslag sikkert lyde så...


Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 10:00 Per Sand

Døgnet har kun 24 timer
Det er mit indtryk, at når jeres kredse og TR har nået at informere om aftenens udspil, så er der fuld forståelse for og opbakning til udspillet.
Det fantastiske momentum og opbakning vi i ledelsen har oplevet de sidste 14 dage har været helt fantastisk. Det vil vi på om...
Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 11:06 jens hareskov christensen

lærer

Koldt vand i blodet
Læs Per Sands og Sauers kommentar og spørg jeres TR for en nærmere forklaring. Der er faktisk mening med galdskaben og vi skal ikke arbejde mere.

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 11:18 Gordon Ørskov Madsen

Mere koldt vand
Enig med Jens Hareskov - der er mening med galskaben og der skal ikke arbejdes mere.
DLFs udspil har været drøftet og diskuteret i Hovedstyrelsen og blandt Kredsformænd og næstformænd i løbet af onsdag og torsdag. Vi ved godt, at vi har en stor opgave i at informere og f...
Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 11:20 Kenneth Nielsen

Anders taber hverken sutten eller spiser søm
Jeg forstår godt, hvis nogle var ved at tabe kaffekoppen, da Anders Bondo i går aftes meddelte, at lærerne kan undervise 25 timer i ugen - især hvis lommeregneren er den vigtigste kilde til forståelse af udmeldingen. I det tilfælde vil de se ud som om, at Anders Bondo be... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 12:27 stig andersen

overlærer

NY FORMAND ØNSKES
Hvad er meningen? Så Bondo på news i går.... svag svag forestilling.
Der er ingen mening med galskaben, hvor mange lærere skal yderlig fyres?
Hvad blev der af at holde den elendige regering fast på deres løfter om to lærerordning i indskolingen og færrere eleve...

Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 12:41 Hanne Moe Bojsen

lærer

Jeg forstår ingenting... Antorini meldte ud med 18 undervisningstimer og DLF 25 + aktivitetstimer. Har I glemt hvor opslidende det er at være i konfrontation med mange elever på en gang. Vi bestrider uv-, opdrager-, diplomat-, konfliktløser-, igangsætter-, og ikke mindst klas... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 13:59 jan kildegaard

Bondo rablende syg ?
Ligesom alle andre var øjnene ved at trille baglænsud af mit hoved da jeg hørte om de 25 TIMER - Da jeg startede som lærer i 69 havde jeg 32 lektioner af 50 minuter - inkl. hveranden lørdag - Tænker bondo og HS at vi genindfører hveranden lørdag ? Eller tilsted... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 15:32 Mogens Christiansen

Lærer

DLF med Bonde i spidsen har stort set kastet håndklædet i ringen, inden kampen er gået i gang. Typisk! Håbede på en formand der turde stå fast, også selvom modstanderen er fra ens eget parti (-er). Og denne forening kalder sig partineutral? Hvad er det efterhån... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 15:43 Ane Søegaard

Kredsformand

Kære kolleger.
jeg forstår godt jeres umiddelbare reaktion. Sådan tænkte jeg måske også først selv. Men jeg vil opfordre jer meget til at læse udspillets indhold rigtig grundigt og kontakte jeres TR på skolen (og se i øvrigt Niels C. Sauers kommentar ...
Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 16:07 Malene Burmeister

Lærer

Konkrete bekymringspunkter
Min reaktion skyldes ikke, at jeg ikke har læst oplægget og de efterfølgende artikler godt nok. Ved gennemledningsrettighederne er jeg stødt på en række punkter, som jeg mener er forringelse af mine arbejdsvilkår og vil medføre en nedsat arbejdsglæde for m... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 16:46 Mogens Christiansen

Lærer

Helt enig med Malene. Sørgeligt at selv Niels C. Saucers allerede er gået i defensiven. Er det virkelig kun Enhedslistens Lars Dohn der har bevaret fornuften. Kommer det til en forringelse for lærerne, hvad det desværre allerede tyder på, lad os demonstrativt møde uforbe... Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 16:52 Hanne Klotz

Folkeskolelærer endnu

Jeg har meget brug for at få at vide, hvilke opgaver jeg fremover ikke skal løse, hvis jeg skal undervise 25 klokketimer om ugen .
Jeg arbejder til fulde alle de timer jeg har, men det er måske meningen, at jeg skal passe PLC samtidig med at jeg forbereder mig og udfylder diverse formu...
Vis hele teksten

Klag
fr. 7. dec. 2012 kl. 17:10 Ole Larsen

lærer

For 425 kr kan jeg være medlem af Krifa eller Frie Funktionærer inkl. lønforsikring. De er (heller) ikke rigtige fagforeninger, men det er samme pris som DLF, som vil give mig 25 lektioner+aktivitetstimer(SFO)+lektiehjælp+alt det andet. Jeg fortsætterikke med at betale til DL... Vis hele teksten

Klag
lø. 8. dec. 2012 kl. 16:46 Britt Jadesø

Lærer

16-18-21-25-31...!
Jeg synes, at det er en genistreg!

Nu er medierne blevet fodret med tallet 25, der har vendt bøtten på hovedet, og KL må i offensiven og forsøge at forklare, hvorfor de nu er sure over noget, der tilsyneladende virker som et overbud fra DLF's side.

Men sagen er, at DLF i ti...Vis hele teksten

Klag
lø. 8. dec. 2012 kl. 16:48 Vagn Madsen

EN UDDANNELSESUDVANDENDE REFORM
Det lyder da ellers af noget. 25 klokketimer – der står faktisk klokketimer – svarendende til noget nær 33 lektioner om ugen eller svarende til 6 – 7 undervisningslektioner om dagen, som læreren skal gå ud i en klasse og docere faglig viden til en forsamling af de ekstremt forskel... Vis hele teksten

Klag
lø. 8. dec. 2012 kl. 17:50 Jan Thrane

Folkeskolelærer, bladtegner

EmneJeg kan ikke få øje på det geniale – tværtimod!
Lærerne tiltrak sig stor opmærksomhed med Bondos pludselige kovending fra blankt at afvise at gå fra 16 til 18 timer til nu at udtrykke, at det er lærerne ønske (!) til overenskomstforhandlinger, at lærerne får 25 undervisningstimer med fri disposition over pauserne... Vis hele teksten

Klag
lø. 8. dec. 2012 kl. 23:59 Torben Larsen

Sprogpolitiet ser igennem fingrene denne gang
Der fandtes en " rettefunktion " før relanceringen af Folkeskolens Netside.
Den er desværre forsvundet. Men selvom man nogle gange læser sit indlæg flere gange, kan man ikke altid selv se sine stavefejl. Det kræver en 2. person. Som når eleverne får deres...
Vis hele teksten

Klag
ma. 17. dec. 2012 kl. 14:10 Uwe Herter

Skoleleder

Udskift den mand!
Det er trist, at lærerne har valgt en så skidt formand. At manden er presset forstås, men det er nu, han skal tjene sin løn....og han gør det elendigt.....meget elendigt!

Klag
ma. 17. dec. 2012 kl. 14:12 Uwe Herter

Skoleleder

Arbejdstid.
"Lad os for alvor nytænke undervisningsdagen og skabe et sammenhængende undervisningsforløb for eleverne, hvor det er elevernes undervisning, der er styrende og ikke skolens ringetider, siger Anders Bondo.............Det er kun lærernes arbejdstid. der skal være styrende... Vis hele teksten

Klag
ma. 17. dec. 2012 kl. 15:32 Niels Christoffersen

Uwe Herter, hvis man er tilhænger af princippet om at gå efter manden - ikke bolden, så er der givetvis andre og mere interessante mænd og kvinder at rette skytset mod.

Følgende personer, har haft ansvaret for folkeskolen de sidste 10 år:
Ulla Tørnæs (V) unde...


Vis hele teksten

Klag
ma. 17. dec. 2012 kl. 21:20 stig andersen

overlærer

Det siger du Niels, men der har aldrig nogensinde været en regering, der i den grad har tilsidesat principperne i den danske model.
Og at det er en rød regering der ,for at bruge Johannes udtryk : "pisser på" den danske model, er i den grad skuffende.
Og hvorfor lister du div...

Vis hele teksten

Klag
ti. 18. dec. 2012 kl. 11:24 Niels Christian Sauer

Skribent, debattør, lærer

Uwe Herter, jeg fornemmer lissom at du er uenig med DLF, men i hvad?

Klag
ti. 18. dec. 2012 kl. 14:45 Niels Christoffersen

stig andersen, debatten handler om, at alle elever i skolen skal blive så dygtige, de kan, men det ser ud til, at politikerne ikke tager den opgave alvorligt. Så her er begrundelsen for listen.

Ulla Tørnæs:
Får indført den malende beskrivelse “funktionelle analfabeter”...


Vis hele teksten

Klag
ti. 18. dec. 2012 kl. 14:45 Niels Christoffersen

Beklager omfanget.

Klag
on. 19. dec. 2012 kl. 16:34 stig andersen

overlærer

Næ Niels C, debatten handler om medlemmernes tjenestetid.
Og på baggrund af formandens udmelding om 25 timers undervisning i forhold til modpartens krav om 18 timers undervisning pr uge, har jeg svært ved at se, det er en fagforening jeg er medlem af.
Når alt er skrællet af f...

Vis hele teksten

Klag
to. 20. dec. 2012 kl. 11:43 Niels Christoffersen

If it ain't broke, don't fix it
ok stig, mon ikke du skulle læse DLF`s oplæg igen. Speicelt afsnittet om lærernes arbejde.
Hvis du sætter tænkehatten på “on”, så er jeg sikker på, at du nok vil indse, at forslaget minder meget om det, der foregår på mange skoler under betegnelserne ...
Vis hele teksten

Klag
to. 20. dec. 2012 kl. 17:41 stig andersen

overlærer

Måske skulle du tage staniolhatten af Niels. Jeg forholder mig til vores tjenestetid, som med KLs oplæg er under voldsomt pres.( Og fint at eleverne får flere timer, men det skal lærerne ikke betale)
Derfor vil jeg meget gerne se min fagforening handle som en FAGFORENING. Dvs klar...
Vis hele teksten

Klag
to. 20. dec. 2012 kl. 17:55 Niels Christoffersen

stig, det fremgår af følgende link, at KL ikke vil have nogen aftale:
http://folkeskolen.dk/520548/arbejd...

Og den nugældende aftale kan vist opsiges med 6 måneders varsel til et skoleårs udløb, dog tidligst til den 31. juli 2013?

Gad vide om KL har opsagt aftalen?

Klag
to. 20. dec. 2012 kl. 18:04 Per Sand

Staniolhat eller ej !
Du er forkert på den Stig. Hvis ikke man aftaler noget, så falder man ikke tilbage til den nuværende aftale. KL har med deres kravfremsættelse jo netop opsagt alle eksisterende arbejdstidsaftaler.
Hvordan man efterfølgende vil få tilrettelagt lærernes arbejdstid, må...
Vis hele teksten

Klag
to. 20. dec. 2012 kl. 22:00 stig andersen

overlærer

Per S det er mere uhyggeligt at tænke en fagforening der ikke sætter hårdt mod hårdt.

Klag