Anmeldelse

www.iLitt.dk

God digital litteraturundervisning

Smidigt, indbydende, gennemarbejdet og lettilgængeligt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

iLitt.dk er Alineas site til litteratur- og medieundervisningen i dansk i 7.-10. klasse. Sitet kan bruges med pc, Mac og tablets og kræver abonnement via Uni-login for hver enkelt elev.

Fakta:

Titel: www.iLitt.dk

Pris: 50 kroner per elev

Forlag: Alinea

iLitt.dk er gennemarbejdet, interessant og logisk og har et fint og overskueligt visuelt udtryk. Der er stor bredde i genrevalget, for eksempel faglig læsning, radiomontage, intertekstualitet, romantikken, eventyr, Benny Andersen med mere.

Læreren kan selv redigere i de foreslåede 20 forløb, der er bygget op ud fra kategorierne faglig vinkel, forfatter, genre, periode og tema. I alt kan man finde 188 meget varierede tekster i biblioteket, der dog ikke indeholder romaner. Det vil derfor være indlysende at supplere med bøger.

Sitet har en række af fine og relevante hjælpemidler, nemlig Tekster (naturligvis), men også Billeder, Lydfiler, Video, Assistenter, som der er hele 42 af, blandt andet Fortælleteknik. Desuden kan man finde Fagbokse, Forfatterportrætter, der dog ikke er på mere end syv-otte linjer, og endelig en række link.

Eleverne har desuden mulighed for med iLitt.dk's indbyggede skærmlæser at justere tekststørrelsen og -bredden, og de kan ligeledes ændre baggrundsfarven. Understregede ord i teksten betyder, at eleven kan hente en forklaring ved at klikke på ordet med cursoren.

iLitt.dk giver også mulighed for at organisere elevernes arbejde. Notater og opgavebesvarelser kan struktureres, gemmes og hentes frem igen i for eksempel afgangsprøvesammenhæng.

Fra ”Min side” har eleverne adgang til de aktuelle forløb og kan klikke sig ind både hjemmefra og på skolen. Læreren har hele tiden mulighed for at gå ind på de enkelte elevers opgaver og på den måde holde sig ajour med, hvor langt eleverne er i arbejdet.

iLitt.dk lægger op til en række forskellige differentierings- og organisationsformer og virker meget gennemarbejdet og lettilgængeligt. Det er læreren, der vælger og styrer. Læremiddel.dk benævner iLitt.dk som et stilladserende site, og det er en meget rammende betegnelse, for iLitt.dk vil så afgjort have en støttende funktion på den undervisning, der skal finde sted. iLitt.dk er et spændende site, der tilmed virker både smidigt og indbydende.