Anmeldelse

Læseforståelse i praksis

Et spadestik dybere

Bogen kommer i detaljen ned på praksisniveau, og som lærer eller læsevejleder bliver man trin for trin ført igennem flere faser i implementering af strategier, der støtter elevernes læseforståelse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Læseforståelse i praksis" lever op til sin titel. Forfatterne præsenterer to konkrete forløb: Læsetaktikken og Stil selv spørgsmål. Forløbene bygger på anerkendte forskningsresultater. Læsetaktikkens mål er, at eleverne skal lære fire forståelsesstrategier: Gør hjernen klar, forstå ordet, find afsnittets vigtigste oplysninger og stil spørgsmål. Eleverne skal lære strategierne ved, at læreren modellerer. Der er eksempler på ord for ord, hvordan læreren modellerer.

Fakta:

Titel: Læseforståelse i praksis

Forfatter: Lisbeth Hoff, Anette Høj Madsen

ISBN: 9788702105445

Pris: 218,75

Sider: 96

Forlag: Gyldendal

Stil selv spørgsmål sætter fokus på, at eleverne skal lære at stille spørgsmål til teksten undervejs i læsningen og derefter selv besvare dem. Det, eleverne skal lave, bygger hele tiden på lærerens forklaringer og på det tekststykke, som bruges i undervisningen. Implementering af metoden beskrives trin for trin i syv til otte lektioner.

Til begge forløb kan underviseren finde modeltekster, plakater og gode ideer på Gyldendals hjemmeside. "Læseforståelse i praksis" henvender sig til mellemtrinnet, men principperne i forløbene kan med fordel anvendes i udskolingen, og især modelleringstankerne er relevante for alle klassetrin.

Med dette materiale har både lærere og læsevejledere en solid og grundig støtte til at implementere læseforståelsesstrategier. Det kommer lige et spadestik dybere. Jeg må ud at afprøve principperne i undervisningen.