Anmeldelse

Dysleksi - en fælles nordisk udfordring

Bliv klædt på til at tackle dysleksi

Klog på under 100 sider - bare de danske kommunalpolitikere også vil læse med.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frokosten glider ned til Nordisk Læsekonference 2010 i Finland. Danske Lis Pøhler funderer over, at i nogle danske kommuner findes der ikke dyslektikere (ordblinde). Det er en politisk beslutning. For dyslektikere er dyre. Og hvis man sletter dysleksi af listen over læse- og skrivevanskeligheder, så sparer kommunerne penge til it-rygsæk og særligt tilrettelagt undervisning.

Fakta:

Titel: Dysleksi - en fælles nordisk udfordring

ISBN: 9788774730439

Pris: 195

Sider: 96

Forlag: Landsforeningen af Læsepædagoger

Andre kommuner tester ikke for dysleksi, fordi de savner en entydig dysleksitest. Og det viser sig, at det ikke er et dansk fænomen. Mønsteret er det samme i hele Norden.

Det skal der gøres noget ved, så dyslektikerne ikke bliver ladt i stikken og må sejle i deres egen sø af bogstaver, som aldrig giver mening.

Nogle på konferencen tager en rask beslutning og kontakter førende forskere i hvert af de nordiske lande og beder dem skrive en artikel til en bog. Bogen skal fortælle, hvad dysleksi er, hvordan vi kan få øje på elever, der har tendens til at udvikle dysleksi, og hvad vi kan gøre ved dysleksien.

Resultatet er bogen her. Lækkert papir, smukt opsat, velskrevet. Her kan man blive rigtig klog på under 100 sider. Blandt andet på, hvordan man kan lægge sin læse- og skriveundervisning til rette, så dyslektikerne får mest mulig støtte til at udvikle deres læsning og skrivning.

En flot bog med en bred vifte af perspektiver på dysleksi. Selvfølgelig bliver den læst af dansk- og specialundervisningslærere og læsevejledere. Men jeg håber, de sender den videre til deres kommunalpolitikere, så de får den nødvendige viden for at kunne træffe kvalificerede beslutninger.

Jørgen Frosts artikel er fabelagtig god. Han giver både regeringens accountability-politik og læreruddannelsens akademisering en ordentlig bredside. Dejligt forfriskende! Og så viser han en god model fra Norge, hvor almen- og specialundervisningen er i et dynamisk samspil.

(Bogen er så god og vigtig, at jeg helst ikke vil sige, at der også er artikler på norsk og svensk. For de skal tygges igennem. Så derfor nøjes jeg med at hviske det).

Powered by Labrador CMS