Anmeldelse

Alt

Alt svarer Intet

"Alt" er bygget op over intertekstuelle referencer til ungdomsklassikeren "Intet". Gennem jeg-fortælleren Alexander Ehlers, kaldet Al., præsenteres vi for alverdens litteratur, musik, kunst og film. "Alt" er et dannelsesprojekt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lektor Johannes Fibiger svarer med ungdomsromanen "Alt" på Janne Tellers klassiker "Intet". Gennem jeg-fortælleren, 1.g'eren Alexander Ehlers, præsenteres vi for alverdens litteratur, musik, kunst og film - "alt, hvad jeg ved", som Alexander (kaldet Al.) selv skriver.

Fakta:

Titel: Alt

Forfatter: Johannes Fibiger

ISBN: 9788723043535

Pris: 248,75

Sider: 240

Forlag: Alinea, L&R Uddannelse

"Alt" er bygget op over intertekstuelle referencer til Janne Tellers klassiker "Intet" i motiv, personer, navne og opbygning. Ligeledes refereres der via fortælleren og dennes miljø ind og ud af andre tekster. "Det, der betyder noget, er viden, der er sat i sammenhæng", siger rektor Kaufmann på Næring Gymnasium hen mod bogens slutning.

Lykkes det så at svare på intet med alt? Projektet er et ambitiøst dannelsesprojekt, som er et informationsbombardement, der flere gange kammer over i det docerende. Samtidig synes jeg, at en charmerende persontegning, især af den nihilistiske oprører Antoine, bærer bogen igennem. Antoine bliver en inkarnation af forskellige teksters personer og med tydeligt forbillede i "Intet"s Pierre-Anton.

"Alt" rummer stof til flere romaner. Til dels virker tekstens intertekstualitet for overtydelig. "Alt" lægger op til at arbejde ind og ud af teksten med elever. Som hovedpersonen Al. kan man have nettet og andre opslagsværker ved hånden under en undersøgelse ind i Fibigers tekstudvalg på tværs af tid og genrer.