Anmeldelse

Dysleksi

Et væld af viden om dysleksi

Vil du vide, hvad forskning har at sige om allehånde perspektiver på dysleksi? Så er her et glimrende sted at blive klogere. Både på hvad dysleksi er (og ikke er). Og på hvad man skal have med i sine overvejelser, når man skal støtte dyslektikerens læse- og skriveudvikling. Det handler om at have tilstrækkelig viden til at kunne ramme rigtigt med sin indsats.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen byder på et vildt væld af viden om dysleksi. Hvis man gerne vil have fat i den helt grundlæggende viden, kan man med fordel læse de to første artikler om definitioner af dysleksi og om fonologisk bevidsthed. Og derefter artiklen om arbejdshukommelse og dens mulige sammenhæng med læsevanskeligheder. Pointen er, at svagheder, der ikke direkte har noget med læse- og skrivefærdigheder at gøre, kan påvirke og vanskeliggøre læring, så læse- og skriveudviklingen hæmmes. For eksempel kan elevernes arbejdshukommelse være svag. Her er ni helt konkrete bud på, hvad læreren kan gøre for at lette indlæringen for elever med svag arbejdshukommelse.

Fakta:

Titel: Dysleksi

Forfatter: Stefan Samuelsson med flere

ISBN: 9788777067730

Pris: 378

Sider: 341

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Bogen rummer også en meget fremragende artikel om førskolebørn og deres mulige tendens til at udvikle dysleksi. Den bør være et must for alle børnehavers sprogpædagoger og også for børnehaveklassepædagoger. Det er rent guf lige til at slubre i sig – med solide anbefalinger på, hvad man kan gøre for de tre-femårige for at støtte dem i at få så vellykket en læse- og skriveudvikling som muligt.

Det vilde væld af viden om dysleksi, bogen byder på, er så stort og broget og peger i så mange retninger. Så læs den selv og bliv grundigt klog.

Samtlige artikler er yderst velskrevne og med tydelige forskningsreferencer og lige til at gå til (hvis man altså har den viden, der skal til for at forstå indholdet). De har hver især et meget klart fokus og vinkling, og alle afsluttes med en tydelig konklusion.

Alle er bygget op på samme måde med et indledende spørgsmål eller en overvejelse og den afsluttende konklusion. Så det er let også at orientere sig i artikler, der behandler perspektiver, man ikke har en helt sikker forhåndsviden om. Den identiske opbygning gør det meget let også at orientere sig i artiklerne, hvis man lige skal se, om der er noget for en i lige dén.

Skribenterne behandler både det brede (om definitionen på dysleksi) og det smalle (hvordan man udøver tvillingeforskning). Så vi kan følge både den store generelle landevej og den lille nørdede sti alt efter smag og interesse.

Har du på nogen måde et medansvar for at finde de børn, der har dysleksi, og bagefter give dem det tilbud om støtte til en god læse- og skriveudvikling, som lige præcis disse konkrete elever har brug for? Hvis du har, så er der simpelthen så meget og så solid og så forskellig viden i bogen her, at den må være et absolut must.

For her får du så mange forskellige perspektiver, som er nyttige for at tegne det rigtige billede af dyslektikeren (eller den, der bare ligner en dyslektiker, men som har helt andre årsager end dysleksi). Og som er nyttige for at skabe den effektive indsats til dyslektikeren (eller den, der ligner).

En vældig værdig efterfølger til Carsten Elbros bog ”Læsevanskeligheder” fra 2007.

Bogen har en virkelig fortrinlig introduktion af Lis Pøhler fra Nationalt Videncenter for Læsning, der giver de kommuner, der har bandlyst ordblindhedsbegrebet i deres diagnosticering, en ordentlig en på hattepulden. Godt, kløgtigt og elegant gjort!

Nogle af artiklerne er lidt mere i den nørdede afdeling. Men som sagt er der masser at blive klog af alt efter interesser. De første fire kapitler kan anbefales til alle – her tegnes et klart billede af dysleksi, af fonologisk bevidsthed, af arbejdshukommelse og af dysleksi og førskolebørn. Og derefter kan man så efter egen interesse bladre rundt og dykke ned.

Powered by Labrador CMS