Netværk giver sundere skolemad i Randers

Randers har fokus på sund skolemad på trods af, at der ikke er sat penge af til det og at politikerne ikke har taget beslutninger om at prioritere det. Fødevarestyrelsen mener, at Randers har startet en proces, som andre kommuner kan lære af.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kyllingespyd med salatbar eller fitnessbolle med salami og grønt. På Korshøj Skolen i Randers er der hver dag to retter ud over det faste sortiment af fuldkorns pizzabolle, gulerødder og grove sandwich. Og det er ikke kun på Korshøjskolen, der er kommet mere fokus på sundere skolemad. 15 skoler er sammen med Randers Sundhedscenter begyndt at gøre en indsats for at sikre sundere mad på skolerne.

Skoleledelse kan flytte kultur

Randers Sundhedscenter besluttede i efteråret 2011 at gøre en indsats for at skrue op for sundheden i skolerne. En undersøgelse viste, at ud af kommunens 28 skoler serverede 19 mad og ud af dem var 15 skoler klar til at tage fat på ændringer, selv om skolerne selv skal betale de udgifter, der er forbundet med at deltage i netværket. Undervejs har Randers Sundhedscenter kontaktet Fødevarestyrelsen og har blandt andet at fået hjælp af det gratis initiativ Alt om kost-rejsehold. Tove Vestergaard er cand. pæd. i ernæring og sidder i oplysningssektionen i Fødevarestyrelsen. Hun mener, at andre kommuner kan lære noget af Randers.

"Randers kommune forsøger med få virkemidler at gøre en indsats. De stiller med sparring og support, og de opbygger netværk mellem skolerne. De tager ud og snakker med både den køkkenansvarlige og skolelederen. Det er vigtigt, for man kan ikke ændre en kultur, hvis ikke ledelsen er med", siger Tove Vestergaard.

Sundhedscentret har indbudt skoler som endnu ikke serverer skolemad til et inspirationsmøde, og de ansvarlige på de skoler, der deltager i netværket mødes 3 til 4 gange om året og udveksler erfaringer.

Sund mad kvikker eleverne op

Karen Scherbe har været lærer på Korshøjskolen i 12 år. Hun spiser i kantinen hver dag.

"Jeg har de store børn fra 7.-9. klasse, og det er ikke altid, de har fået morgenmad. Så sender jeg dem i kantinen efter en grovbolle og en juice, så de kan få blodsukkeret op. De elever bliver reddet fra at sidde og hænge i timerne", siger Karen Scherbe, som også føler en forskel efter frokostpausen.

"Jeg kan mærke på de store elever, at de ikke længere er hyperaktive, når de kommer tilbage fra frokost. De har ikke fået et sukkerchok, men har fået frokost, som er grov og grøn, så det er en fordel for indlæringen, at de spiser den gode mad. Eleverne spiser gerne maden, og jeg er sikker på, at vi i fremtiden får endnu flere til at spise kantinens sunde mad, fordi eleverne i de mindre klasser er vokset op med den sunde mad", mener Karen Scherbe.

"Det er en luksus, at jeg ikke skal tænke på frokosten. Sådan er vi flere, der har det", forklarer Karen Scherbe.

Lærerne kan gøre en forskel

Tove Vestergaard mener, at lærerne har et stort ansvar for, at den sunde mad får succes på skolen.

"Nogle af lærerne formår at skabe en god spisesituation - især i de mindre klasser. Det er meget vigtigt at være opmærksom på selve måltidet og skabe den to. Det er rigtig vigtigt, at lærerne er med".

Tove Vestergaard fortæller, at Fødevarestyrelsen vil følge udviklingen i Randers tæt.

"Det er en proces, der er sat i gang, vi ved ikke, hvor det bærer hen. Vi følger det tæt hen over efteråret, og vi vil rigtig gerne give ideen videre til andre".

Artiklen er skrevet i samarbejde med Fødevarestyrelsens journalist.