Gratis undervisnings-videoer på vej på dansk

Det lille danske foretagende Basidia har indgået aftale med amerikanske Khan Academy om at oversætte en del af deres 3.000 instruktionsvideoer i fx matematik og naturfag til dansk. Hele juli laver Basidia desuden videoer med danske lærere, som bliver frit tilgængelige for alle fra september.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Khan Academy er kendt over hele verden som en gratis hjælp til elever, lærere og forældre. Hvad der startede som en ung it-fyr, der optog simple instruktionsvideoer til sine nevøer for at kunne hjælpe dem med lektierne på afstand, er nu blevet en gigantisk læringsplatform med et udviklet læringssystem, hvor læreren kan følge med i, hvilke specifikke områder, eleverne har problemer med, hvor de skal have yderligere støtte og hvor de har flyttet sig. Alt på Khan Academy er gratis, pengene kommer fra store sponsorere som Bill Gates og Google.

Hidtil er det få danske skoler, der har benyttet sig af videoerne og systemet, blandt andet på grund af sprogbarrieren. Men nu kommer videoerne altså også på dansk.

Odense-skole har succes med engelsksprogede matematikvideoer

 Danske elever skal have samme muligheder

"På længere sigt vil Khan Academy gerne have deres systemer oversat til alle verdens sprog. Vi er selvfølgelig ikke noget stort sprogområde for dem. Men vi har fået en aftale med dem, fordi de kan se, at vi vil gøre det i overeenstemmelse med deres værdier om åbne læringsresurser", fortæller Christian Hjorth Lund fra Basidia.

Han er netop kommet hjem fra Silicon Valley, hvor han har afsluttet aftalen med Khan Academy, og han mener, at der er brug for en aktiv indsats, hvis danske unge ikke skal tabe terræn til de engelsksprogede unge.

"Tilgængeligheden til gratis resurser eksploderer internationale lige nu. Den amerikanske stat investerer op mod 10 milliarder kroner i frit tilgængelige undervisningsmaterialer. Khan Academy er stort nu, men det vil være endnu større om fem år, for de har nogle af Sillicon Valleys toptalenter ansat. Hvis vi ikke skaber netværk og følger med her, så vil det skabe en kløft mellem danske og udenlandske unge. Vi har al den viden, vi har brug for, i Danmark. Den skal bare struktureres bedre og gøres mere tilgængelig".

Danske lærere laver videoer til fælles brug

Basidia er et lille ikke-kommercielt foretagende drevet af Christian Hjorth Lund og seks andre med et meget stort netværk af lærere, lærerstuderende, forskere og andre som baggrund.

Til september går de i luften med en portal, hvor de oversatte Khan Academy-videoer vil være tilgængelige sammen med nye videoer produceret af danske lærere. I juli kommer lærere fra hele landet frivilligt og netværker og bidrager med deres viden og forklaringsevner til projektet.

"Det hele handler om at få gjort viden mere tilgængeligt. Når unge går ud af skolen, vil nogle mangle viden om det ene, andre om det andet. Det vi vil er at gøre al den nødvendige viden tilgængelig via computere, tablets og smartphones, så vi kan få stoppet de huller. Det skal gøres nemt for eleverne selv, men også for alle de voksne, der er omkring dem - lærere, forældre, klubfolk", fortæller Christian Hjorth Lund.

Billig start

Undervisningsministeriet har støttet opstarten af projektet med 600.000 kroner. Deruover er projektet bygget over frivilligt arbejde fra et stort netværk.

"Lige nu har 600 lærere tilmeldt sig en database, hvor de modtager mails om emner inden for deres fag og klassetrin. De sidder med en kæmpe viden, så hver gang vi fx har lavet en video, kan vi sende den ud til lærerne og de kan give feedback. Mange lærere vil gerne give deres viden videre, når de ved, at det kommer tilbage som hjæp og inspiration til deres egen undervisning, som vil være frit tilgængeligt for alle".

Databasen har Basidia bygget op ved, at lærere har tilmeldt sig på nettet og ved skolebesøg. Desuden har netværket omkring Basidia ringet til samtlige skoler i landet for at bygge et skolenetværk.

DLF: Det må ikke erstatte lærere 

Danmarks Lærerforening har tidligere været kritiske over for brugen af Khan Academys vidoer, fordi man frygter, at det ender som en erstatning af lærere. Men formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i DLF Bjørn Hansen kan godt se fordele ved videoerne, hvis de kun bliver brugt som et supplement.

Elever kan få brøkregning forklaret 30 gange hjemme via youtube

"En video kan aldrig erstatte en lærer. Det er som navnet jo også siger en instruktion. Eleverne er ikke med i læringen, så de kan kun kopiere det, de ser. Der mangler hele relationen mellem lærere og elev. Men hvis det bliver brugt som et supplement, på samme måde som man ville opfordre en elev til at læse i en anden bog, så vil jeg ikke afvise, at det kan bruges", siger han.

Christian Hjort Lund understreger, at Basidias tanke på ingen måde er at videoerne skal erstatte lærere. Det skal tværtimod være et redskab og en mulighed for videndeling for lærere.´

Christian Hjorth Lund sidder også i ministeriets it-rådgivningsgruppe.

Læs mere

Powered by Labrador CMS