Videnscenter fyrer 11 handicapkonsulenter

Besparelser koster 11 fagkonsulenter på Videnscenter for Handicap- og Socialpsykiatri jobbet. Med frivillige aftrædelser og ledige stillinger, der ikke bliver genbesat, mister centret 22 årsværk. På nogle områder bliver ekspertisen mere end halveret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er varslet fyringer af konsulenter inden for blandt andet hørelse, tale- og sprogproblemer, ordblindhed, epilepsi og erhvervet døvblindhed. Alene inden for stammen forsvinder to af de tre konsulenter, der indsamler, bearbejder, udvikler og formidler viden.

"Der er områder, der føler sig specielt ramt, fordi de bliver halveret. For eksempel mister vi den ene af to specialister i epilepsi. Men når nogle områder går fri, skyldes det måske, at det ikke er muligt at skære nogle væk, fordi de i forvejen er få medarbejdere", siger konsulenternes tillidsrepræsentant, Helle Bjarnø.

Nedskæringen går ud over mange mennesker

I Stammeforeningen er man meget kede af, at to af tre stammekonsulenter står til at blive fyret.

"Tidligere var der seks konsulenter på vores område. Det blev skåret ned til tre, og nu skal vi så helt ned på én, der - så vidt jeg er orienteret - også skal tage sig af andre kommunikationsvanskeligheder. Det rammer samarbejdet med både behandlere og stammere, der ringer til ViHS for at få råd og vejledning om blandt andet behandling af stammen. ViHS rådgiver også forældre, pårørende og studievejledere, så besparelsen går ud over mange mennesker", siger foreningens formand, Klaus Nielsen.

Sidst på måneden mødes bestyrelsen for at drøfte situationen, og socialminister Karen Hækkerup (S) kan godt forbedre sig på en klage.

"Vi er nødt til at klage, når vi bliver beskåret så kraftigt. Som forening står vi for sociale arrangementer for vores medlemmer, mens ViHS arbejder professionelt. Konsulenterne er inde i lovgivningen og kan for eksempel rådgive skoler, så elever, der stammer, får den øgede tid til afgangsprøven, som de har ret til", siger Klaus Nielsen.

Fyringerne rammer hårdt

Også andre handicapområder bliver berørt af besparelserne i ViHS på ti millioner kroner. Men det kan være svært at gøre op, hvor mange der præcist arbejder med et givent handicap.

"Det kan godt se ud til, at der er mange personer på et specifikt område, men de fleste har måske kun få timer til et handicap. Inden for autisme og ADHD har der for eksempel reelt kun været en medarbejder på hvert område, som primært har arbejdet med det", siger Helle Bjarnø.

Antallet af fyringer rammer dog hårdt.

"Vi har endnu ikke fået at vide, hvad vi ikke længere skal lave. Vi skal fusionere med Hjælpemiddelinstituttet, og vi ved heller ikke, hvad det kommer til at gå ud på, fordi medarbejderne derfra har frist til i dag til at søge frivillige fratrædelser. Vi forventer ikke at få noget at vide, før det er på plads", siger Helle Bjarnø.

Bekymret for den fremtidige standard

ViHS blev til den 1. januar 2011, da 13 videnscentre og tre vidensnetværk på handicapområdet blev lagt sammen. I løbet af i år lukkes centrets afdeling i Aarhus, og medarbejderne flyttes til Socialstyrelsens hovedsæde i Odense. Det samme sker for Hjælpemiddelinstituttets afdeling i Jyllands største by.

"Vi fortsætter ganske vist som en selvstændig enhed sammen med Hjælpemiddelinstituttet, men der er lagt op til, at vi i højere grad skal være en del af Socialstyrelsen end en videreførelse af de gamle videnscentre", siger Helle Bjarnø, der ikke mener, at det behøver være et handicap.

"Forhåbentlig kan vi udnytte hinandens viden og kompetencer. Men jeg ser også en række udfordring i og med, at vi bliver væsentligt reduceret. Vi er bekymret for, om vores viden kan leve op til den standard, vi har haft hidtil", siger Helle Bjarnø.

Videnscenter for handicap står over for store besparelser