Lærerstuderende wiki'er sig ind i kanon-litteraturen

Studerende på dansk-linjefaget på Læreruddannelsen i Roskilde oplever, at de har knækket koden til at gøre værker af forfatterne i litteraturkanonen interessant sjove at arbejde med. De har wiki'et en hel stribe af undervisningsmaterialer til at læse Holberg, Andersen og Seeberg i skolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det har fungeret rigtig godt at benytte nutidens værktøjer til at arbejde med datidens litteratur. Og wikierne som undervisningsværktøj imødekommer problemet med, at eleverne ikke kan relatere til de ældre kanoniserede forfatterskaber. Både de elever vi skal ud og undervise i folkeskolen og os selv som elever på læreruddannelsen. Det er befriende som lærerstuderende at vide at ens arbejde ikke ender hjemme i skuffen, men stadig lever ude på nettet. Og i sidste ende måske kan gavne andre studerende.  Man sidder med en følelse af, at man bliver taget alvorligt", fortæller Niklas Agerbech, der har lavet en wiki, hvor eleverne skal oversætte de gamle folkevisetekster til moderne rap - og omvendt.

En wiki er en såkaldt kollaborativ læringsplatform, der giver grupper af mennesker mulighed for i fællesskab at opbygge en vidensresurse på nettet. I følge underviser Torben Sebro er det både lærerigt og motiverende for de studerende at arbejde med wikier, og det giver dem mulighed for at udtrykke deres tanker om, hvordan man kan arbejde med litteraturens historie i folkeskolen: "Vi ønskede at tilrettelægge et forløb, hvor de studerende på en aktiv og mere personlig måde skulle forholde sig til den ældre litteratur og kanonpædagogik. Det at arbejde med kanonen på en anderledes måde, har i sig selv været motiverende og wiki'en giver gode muligheder for, at de studerende kan vise deres egen faglighed, samtidig med at de kan integrere et selvproduceret materiale rettet mod undervisning i skolen", fortæller Torben Sebro.

Se link til de studerendes kanon-wiki til højre.