Anmeldelse

Tænk før du taler

Tænk før du taler

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En stor del af arbejdet i skolen er bygget op omkring forskellige mundtlige formidlingsformer - fra indskolingens frie fortælling om weekendens begivenheder til udskolingens strukturerede oplæg. Der er derfor god grund til at arbejde systematisk med elevernes mundtlige formidling.

Fakta:

Titel: Tænk før du taler

Forfatter: Søren Marquardt Frederiksen

ISBN: 9788723038883

Pris: 137,50 kroner

Sider: 39 sider

Type: Bog

Forlag: Alinea

Et bud på et materiale til dette felt er "Tænk før du taler". Det er en lille bog til 5.-6. klasse, der søger at belyse, hvordan man "formidler information, så andre forstår, hvad man siger".

Bogen er umiddelbart logisk opbygget. Den indledes med et kapitel om information og bevæger sig herfra over holdningsdimensionen frem til spørgsmålet om, hvordan man overbeviser tilhøreren. I bogens sidste to kapitler er fokus på selve fremlæggelsen. Selv om bogens opbygning således er modelleret over retorikkens forarbejdningsfaser, er sammenhængen mellem afsnittene undervejs noget uklar. Samtidig behandles en del af emnerne forhastet: To meget korte sider til PowerPoint-præsentationer er for lidt.

Ud over det springende i fremstillingen er det et problem, at bogen ikke skelner ordentligt mellem mundtlighedens forskellige genrer. Sådan er der i afsnittet om at adskille "information og holdninger" to skemaer, som eleverne kan bruge til at strukturere henholdsvis en boganmeldelse og en oplevelse. Mens en anmeldelse af en film rummer en holdning, som man gerne vil have andre med på, er det mere problematisk med den personlige fortælling. Mange fortællinger af den type er ikke holdningsudtryk, men fortælles for at skabe fællesskab.

Oven i disse indvendinger kommer, at eksemplerne i bogen er svingende i kvalitet og karakter. Det får næppe eleverne på mellemtrinnet op på dupperne, at den første konkrete øvelse hedder "Fortæl om din ferie". Mon ikke den genre har været prøvet af?

"Tænk før du taler" er tilsyneladende et spinnoff-produkt: Forfatteren har en stribe gode udgivelser om retorik bag sig. Afkoget her er for tyndt.