KOMMENTAR: Det første kostråd: Spis glad!

Kogebogsforfatter og madskribent Katrine Klinken synes der mangler et vigtigt grundlæggende kostråd; nemlig at mad gør glad. Hun mener, at et grundlæggende kostråd bør være at nyde og være glad for at spise mad.Det er vigtigere end de fleste moralske sider af at spise sundt – altså når sundhedsbegrebet er snævert betragtet, skriver hun.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mad med smag og oplevelsesrige, gode måltider kan ganske enkelt gavne humøret og bidrage til glad stemning og livsmod.

Det påvirker manges humør at dagens måltider har været triste og maden smagt kedeligt. Det lyder måske langt ude, at man på trods af en mæt mave ikke er tilfreds. Ikke desto mindre er det måske, hvad der foregår for mange ubevidst, når de overspiser dårlig ensformigt smagende mad.  De er ganske enkelt mætte på en helt forkert måde og spiser sig måske en dag ihjel, mens andre på jorden dør af mangel på mad.

Moralsk krav om sund livsstil

Der er ingen ende på kravene til at spise det rigtige: Maden skal være sund, så der skal spares på fedt, sukker og alkohol. Maden skal helst være hjemmelavet og bestå af masser af grønsager, korn og andre kostfibre. Den skal indeholde mindre kød, være økologisk og helst fairtrade mærket og fisk skal ikke være fra overfiskede og udryddelsestruede arter.

Der er jo intet galt med noget af det. Det er godt, at der er en sammenhæng mellem, hvad der kommer på tallerkenen, og hvordan verden omkring os ser ud, og hvordan vi selv ser ud og har det i krop og sjæl. Men det bliver bare af og til så kompliceret og så svært at leve op til. Maden kommer til at repræsentere tidens moral, og alt omkring den bliver symbol på, hvad man står for, og hvad man magter at gøre ved både sig selv og verden omkring os. Man kan af og til få nok af at skulle leve op til så meget omkring noget så umiddelbart som at spise, og det kan hæmme den spontane nydelse og madglæden.

Mad er livsbekræftende

"Kali oreksi" betyder på græsk velbekomme eller nyd dit måltid - det er vigtigere end de fleste moralske sider af at spise sundt - altså når sundhedsbegrebet er snævert betragtet. Derfor burde grundlæggende kostråd omhandle det at nyde og være glad for at spise - det er en livsbekræftende handling !

Katrine Klinken er kok og madskribent, kogebogsforfatter og meget mere. Læs mere om hende på www.klinken.dk.