Forskning

Flere drenge end piger går i specialklasse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To en halv gange så mange drenge som piger bliver henvist til såkaldt ekskluderende specialundervisning. Det er undervisning, der foregår uden for den almindelige klasse i specialklasser eller på specialskoler.

Det viser en ny undersøgelse fra Krevi. Den viser også, at elever fra velstillede og veluddannede hjem modtager ekskluderende specialundervisning i mindre grad end andre elever.

Der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvor mange elever der får ekskluderende specialundervisning, også når man tager højde for elevsammensætningen. I nogle kommuner henvises 2,5 procent flere elever, end man skulle forvente, i andre henvises 3,1 procentpoint færre end forventet. I 2009 var 5,5 procent af landets elever henvist til ekskluderende specialundervisning.

Undersøgelsen er et led i en større kortlægning af den ekskluderende specialundervisning. I begyndelsen af 2012 vil følge endnu to rapporter. Én, der undersøger ankesystemet, og én, som kortlægger kommunernes organisering på specialundervisningsområdet.

Formålet med projektet er at »levere relevant styringsinformation til de kommunale beslutningstagere«.

Krevi - Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut - er barn af kommunalreformen og blev etableret ved lov af regeringen i 2005 som et selvstændigt institut under det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium.

Krevi blev sat i verden for at fremme kvalitetsudvikling og bedre resurseanvendelse i den offentlige sektor. »Derfor skal vi analysere, evaluere og understøtte både den kommunale og regionale opgavevaretagelse og statens styring af kommuner og regioner«.

Læs undersøgelsen »Ekskluderende specialundervisning. Hvem får det, og hvilke forskelle er der på kommunerne?« på krevi.dk