fr. 7. sep. 2007

2. Verdenskrig dag for dag

Af: Ole Pedersen

Antony Shaw har skrevet en på mange måder interessant bog om Anden Verdenskrig. Fra den 1. september 1939, da tyske styrker krydser grænsen til Polen, fortælles om krigsbegivenhederne dag for dag frem til den 2. september 1945, da Japan underskriver overgivelsesdokumentet, og Anden Verdenskrig er slut. Bogen indledes med en kort omtale af Hitlers vej til magten i Tyskland, Mussolinis Italien og Berlin-Rom-Tokyo-aksen. Det sidste afsnit handler om tiden efter fredsafslutningen: Den kolde krig, De Forenede Nationer, Marshall-planen og afkoloniseringen.

Bogen kan næppe læses fra første til sidste side i ét hug. Den vil formentlig af de fleste blive oplevet som monoton og give tunnelsyn. Endvidere er bogen fyldt med talmateriale. Eksempelvis 8. april 1944 om befrielsen af Krim: "General Fjodor TolBukins 4 Ukrainske Front (på 470.000 mand, 6.000 kanoner, 560 tanks og selvkørende artilleri samt 1.250 fly) indleder befrielsen af halvøen". Benævnelsen af de mange militære enheder kan også forekomme tyngende: "Montgomerys 8. Armé, det amerikanske 8. Luftvåben eller de japanske 15. og 31. Divisioner".

Bogen forudsætter en læser med et vist overblik over Anden Verdenskrigs begivenheder. Den læser kan så dykke ned i bestemte begivenheder som luftkrigen over England, søkrigen i Middelhavet eller Japans territoriale erobringer i Sydøstasien. De over 400 fotos er spændende skildringer af krigens dramaer og tragedier. Danmark har kun en meget beskeden plads i en bog om Anden Verdenskrig. Den 9. april omtales således: "En tysk invasionsstyrke bestående af overfladefartøjer, ubåde og 1.000 fly angriber Danmark og Norge. Førstnævnte yder kun ringe modstand".

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her

Fakta

<p>Forfatter: Antony Shaw</p><br /><p>Oversætter: Ove Hermansen</p><br /><p>278 kroner, 192 sider</p><br /><p>Forlag: Billesø og Baltzer</p>

Følg emner

Få nyheder om andre emner direkte i din indbakke. Opret Profil