Anmeldelse

Fysik/Kemi

Ny Prisma

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- fysik og kemi 7

Af Ib Bergmann, Bo Damgaard, Karina Goyle,

Anette Sønderup, Steen Carlson og Rune Hilling

Elevbog 216 sider, 233,75 kroner

Kopimappe A, 82 sider, 650 kroner

Kopimappe B, 78 sider, 650 kroner

Forlag Malling Beck

Vi kender det fra film, en succes bliver efterfulgt af en film nummer to skåret over samme læst. Men nummer to er sjældent på højde med den første. Det samme gælder for 'Ny Prisma', som ikke lever op til tyve år gamle 'Prisma'. Tilløb til fornyelse slår ikke rigtigt igennem, og der, hvor man holder den gamle Prisma-stil, findes ikke samme klarhed, som hos forbilledet.

Men det er en flot bog. Ordentligt indbundet og med et overskueligt og læsevenligt layout, hvor tekst og billeder gensidigt støtter hinanden. Når man sidder og sammenligner med en gammel lærebog, falder den nyes farveillustrationer i øjnene. Dels viser de mere fuldkomment det, de nu skal vise, og dels er flere af dem smukke.

Til plussiden vil jeg også regne stofvalget med overskrifter som 'Kemien i hjemmet, Dansen på nattehimlen, Musik og lys og Solen varmer og skaber vejret'. Indledningskapitlet, hvor faget præsenteres med lidt historisk fysik, lidt om teknologi og en række let udførte illustrative forsøg, er lovende.

Men skønt de efterfølgende kapitler tager udgangspunkt i elevernes hverdag, bliver den meget omfattende tekst ofte uklar i sit sigte og løs i sit indhold. Bogen indfører for eksempel begrebet strømstyrke. Det er svært at sige hvorfor, i det mindste for eleverne, og dermed bliver brugsværdien for dem ringe.

Strømstyrken er et mål for, hvor meget energi der løber gennem ledningen, hedder det, og uden en række forbehold er det forkert.

Rundt omkring er der mindre irritationsmomenter, som at kuldioxidmolekyler tegnes vinkelbøjede, skønt de er retliniede, og lysets brydning ved passage af et prisme er gengivet ukorrekt.

Kopimappernes øvelser og opgaver knytter sig tæt til lærebogsteksten, så der bliver en tydelig sammenhæng og mulighed for vekselvirkning mellem teori og eksperiment. Der er omkring 160 sider med øvelser, og det er jo naturligvis godt nok at få stillet et så omfattende udvalg af øvelser til rådighed, men man kommer minsandten også til at betale for det.

Traditionelle, styrede forsøg er i overtal. Ofte afsluttes de med en række forsøgsresultater, som ikke skal kommenteres, vurderes eller sættes ind i nogen sammenhæng, og så er de ikke til så megen gavn.

I nogle forsøg knyttes en computer gennem et Pasco 500 interface til opstillingerne med henblik på datafangst og grafisk afbildning.

I glimt røbes det, at der trods alt er bevægelse i fysikundervisningen mod en større variation i øvelserne. Der findes åbne og ustrukturerede opgaver, som på en anden måde end de førnævnte er en udfordring til elevernes fantasi og kreativitet.

Gunnar Clausen