19 elever indlagt efter kemiuheld

19 elever og deres fysik-kemilærer er tirsdag blevet indlagt til observation på Kolding Sygehus efter et uheld, hvor to elever trods lærerens advarsel anvendte salpetersyre i stedet for saltsyre i et forsøg.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forsøget i Bramdrup Skoles fysik-kemilokale gik ud på at undersøge forskellige metallers rekation på syre. Både skriftligt og mundtligt var eleverne blevet advaret mod at bruge salpetersyre, men alligevel fik to elever hældt salpetersyre på kobber. Herved udvikles nitrøse gasser, som er farlige og kan medføre væske i lungerne.

Læreren fik hurtigt eleverne ud i det fri, og ingen fik umiddelbart symptomer på indånding af de farlige gasser. Men efter råd fra Rigshospitalet besluttede skolens ledelse at indlægge hele holdet. Hvis ingen af børnene udvikler syumptomer, vil de kunne tage hjem fra sygehuset i aften kl. 22. Dog vil de to elever, der udførte det fejlslagne forsøg og deres lærere bliver på sygehuset natten over.

Viceinspektør Willy Greve siger til JydskeVestkystens netudgave, at alle forskrifter blev fulgt ved udførelsen af kemiforsøget. Koncentrationen af syre i væskerne var så lav, at de ikke skal være låst inde.