Anmeldelse

Når tavsheden taler

– en bog om tavshed og hvordan tavshed håndteres (plus film)

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tavshed har mange falsetter, både i positive og negative anvendelsesmåder.

Den fortroligt refleksive tavshed, den straffende til den ultimative tavshed, selvmordet, er emner i såvel bogen som filmen.

Materialet henvender sig især til fagpersoner, der gerne vil lære noget om tavshedens betydning i omgangen mellem mennesker. Kort teoretisk gennemgang veksler med forslag til gruppeopgaver i bogen, hvilket gør materialet pædagogisk tilgængeligt, mens filmen indeholder små eksperimenter, der viser tavshedens virkning. Bog og film kan anvendes hver for sig, men kan også supplere hinanden.

En stor plads i materialet fylder afsnittene om død og især selvmord, der som nævnt er den ultimative tavshed. Filmen følger Nikolaj Lie Kaas, hvis forældre begge begik selvmord, og han fortæller om de psykiske konsekvenser, det har haft for hans liv. Filmen virker i dette afsnit mere konkret, idet bogen behandler emnet generelt ud fra et selvmordsforskningssyn.

Tavshed kan læres og kan forbedre vores kommunikation i svære samtaler eller i omgangen med mennesker i svære livssituationer, hvilket filmens indslag fra en børnekræftafdeling giver fint eksempel på.

Med dette materiale kan vi blive bedre til at forstå tavshedens sprog.